project-single
BRUSSELS PAVILIONS
Prev.: EXPO 2010
Next: ENSCHEDE TOPOLOGICAL HOUSING
project-information
project-thumbnail-close
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next

The whole structure is based on a music piece [with fast and slow rhythms, high and low tones] specially composed for the site. It helped to integrate the built structures with the green zones in one fluid movement, where one easily moves in and out of the space. The pavilions in the park are developed as a green zone, both in the sense of green and incorporated nature [greenhouses] and in the sense of a self-sustaining unit. Solar collectors provide energy, collected rainwater provides water for the park and greenhouses and also expresses itself in fountains providing cooling through ‘misting’.

Avenue De La Toison D’Or, Brussels Shopping as a ‘green experience’ has incorporated green walls, greenhouses with orchids etc., to separate the different shopping pavilions and to allow for filtered daylight. The pavilions are connected below the ground level and separated in the park, where large wings hovering above provide sun shading or rain protection while strolling from one pavilion to the other. The skin of the building is a continuous concrete shell, wrapping the spaces. Integrated skylights provide natural light and a soft glow. The structure skin integrates all heating, cooling and lighting systems.

Credits

Year: Design phase 2009
Location: Avenue De La Toison D'Or, Brussels
Client: Prowinko
Project Type: Retail & Cultural, Pavillions and Park
Size: 300,000 sq ft
Design Team: Principal in charge: Winka Dubbeldam, Assoc. AIA
Consultants: Structural Engineers: ABT
Local Architect of Record: CLERBAUX

Publications

EST NY US
GTM+1 NL DE
AA