project-single
D+L LOFT
Prev.: PINK JALK PRO-BONO
Next: HUBERT TOWNHOUSE
project-information
project-thumbnail-close
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next

The 4,000 sf, full floor D+L Loft is situated in the heart of Manhattan’s trendy East Village and has a 360-degree view of the city. To highlight the loft’s expansiveness, we exposed the low slung, concrete plank ceiling and designed the spaces around a translucent material core. The center, honeycomb-like panels fold around the loft’s large truss and contain all private areas, such as bathrooms, walk-in closets, and a powder room.

Bent walnut forms niches and opens to a communal space. Formations include zones for dressing, sleeping, and relaxing in the bedroom, as well as a large library and guestroom. In the bathroom, a continuous surface made of waterproof fiber-reinforced plaster envelopes the sink, shapes the shower basin, and nests the bathtub.

We developed a translucent honeycomb panel with Panelite, a material design firm. Rather than cladding the honeycombs with a translucent plate, we used poured resin to create soft, bendable curves. The result’s intricacy and fluidity are highlighted with recessed lighting.

Credits

Year: Completed 2011
Location: East Village, Manhattan, NYC
Client: Private
Project Type: Apartment Renovation
Size: 4000 sq ft
Consultants: General Contractor: Janusz Natkaniec | Core Fabrication: Panelite
Architect of Record: Randall Collins, Architect
EST NY US
GTM+1 NL DE
AA