project-single
HANGZHOU ASIAN GAMES PARK
Prev.: AEDES EXHIBIT 2019
Next: PROTOTYPE: INSCAPE MEDITATION STUDIO
project-information
project-thumbnail-close
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next
Asset 3 fr-03


ASIAN GAMES 2022, HANGZHOU CHINA [**Winner2018]

As winners of this Invited Competition for the Asian Games 2022, we were asked to design a mile-long park with two stadiums, a commercial mall, a fitness building, a visitors center, and three parking garages. Working in conjunction with !Melk Landscape design, Thornton Tomasetti Structural Engineers, M.I.C. Traffic Engineers, and Ryan Soames Mep Engineers, we developed a scheme that offered an alternative view of the client's request, one that will live on far beyond the Asian Games themselves, and will be the Green Lung for the city. This resulted in this winning commission.

CONCEPT : SPONGE CITY
As the Park has a North and South area separated by a road and river, we proposed to connect the 2 stadiums with a new Shopping concept, here designed as a Valley Village that connect the 2 sites under the road as a main artery. The Park design is exemplary of China's Sponge City Concept, and integrates native plants, scenic wetlands for rainwater storage, and permeable pavement that stores excess runoff water and allows evaporation for temperature moderation, to enhance the Sponge City initiative. The proposal integrates innovative recreational concepts and complements the distinctive features of the south of YangTze river and the charm of Hangzhou in every detail of the design. As the Games are on for merely two weeks, the Park’s LEGACY is important; we designed the park so that it will be a multi-functional, open and beautiful Neighborhood Park for years to follow.

STADIUM DESIGN: BODY-WITH-BODY
The main Table Tennis Stadium Design is based on the Body within Body concept. A mysterious traditional object: the Cong, was an inspiration for the concept of intersection of the Stadium's building volumes. An extensive formal analysis resulted in an optimized building volume for the Table Tennis Stadium, where shifts allow for fluid connections and an outdoor VIP terrace looking our over the wetlands.

For the Field Hockey Stadium, we studied the bamboo frame of the Meinong oil-paper umbrella. Its high strength and elegant structure inspired the design of the 125m free-span tensile roof structure that extends over the stadium creating shading for both players and visitors. We used renewable materials throughout, and bamboo for interior wall cladding and floors of the stadiums, focusing on capitalizing upon its sustainability as a material.

SHOPPING: A NEW CONCEPT
The Valley Village, a gently sloping and meandering linear mall serves as the connector between the two stadium sites. Various retail stores and pavilions with green roofs gently flowunder the highway, where one finds a central foodcourt,. This commercial area serves as a gathering spot during the games, and as a market for the neighborhood and weekend visitors. Crossing under the road and within our formed hills and valleys, this new shopping concept allows us to retain a maximum of surface area for the landscape park.

While appreciating the significance of the Asian Games and the importance of providing a recognizable and memorable stadium venue, we believe that the value of our proposal lies greatly in the future adaptability and significance of our buildings and landscapes for the inhabitants of Hangzhou, as an important cultural as well as a leisure and sports destination.

Credits

Year: Competition won: 2018, Completion by 2022
Location: Hangzhou, China
Client: Gongshu District City Village Reconstruction Department
Project Type: Multi-stadium park design for the 2022 Hangzhou Asian Games
Size: 46.7 hectare park, with a 34,000 m2 Table Tennis stadium, an 8,000 m2 Field Hockey stadium, and a 20,000 m2 commercial mall
Design Team: Principal in charge: Winka Dubbeldam, Assoc. AIA | Project Leader: Justin Korhammer | Main Designers: Paul Starosta, Max Boerman | Archi-Tectonics Team: Dongliang Li, Maud Fonteyne, Soyeon Cha, Boden Davies, Alex Bahr, Dan Rothbart
Consultants:
Landscape design: !melk
Structural Engineers: Thornton Tomasetti
Transport Planning: Mobility in Chain
Mechanical Engineers: Ryan Soames Engineering
Local Architect: Zhejiang Institute of Architectural Design
Renderings and Diagrams: Archi-Tectonics | MIC | !melk
Animation: !melk
EST NY US
GTM+1 NL DE
GTM+8 HZ CN
AA