project-single
NEW ROCHELLE
Prev.: EISEN PENTHOUSE
Next: AEDES EXHIBITION
project-information
project-thumbnail-close
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next

The site’s previous, industrial use inspired the notion of a “smart landscape.” Pollution is removed, healthy soil added, storm water filtered, and alternative energy sourced. New local grasses, plants, gravel, and bushes, introduce a vast range of textures and colors to the waterfront.

The site also serves an educational purpose, as schools are invited to programs in which children learn methods of nourishing the planet. Through a newly introduced boardwalk, the waterfront connects to the city. As a result, the city can enjoy waterfront amenities, such as an open-air theater, boat houses, playgrounds, and sports fields. This functioning landscape also runs through the buildings in the form of vertical gardens and green roofs.

By sustainably introducing lifestyle, retail, and hospitality along Main Street, the New Rochelle economy is re-invigorated.

Credits

Year: Invited competition, Finalist
Location: New Rochelle, NY
Client: The City of New Rochelle
Project Type: Competition entry
Size: 127,000 sq ft
Design Team: Principal in charge: Winka Dubbeldam, Assoc. AIA | Archi-Tectonics Team: Mithila Poojari, Fernando Herrera, Avra Tomara, Takanori Mizutani, Jang Hee Cho, Helena Yun
EST NY US
GTM+1 NL DE
AA