project-single
PROTOTYPE: 512 GW TRELLIS
Prev.: INSCAPE Meditation Studio
Next: 512 GW TOWNHOUSE
project-information
project-thumbnail-close
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next

512 GW's building volume is inscribed within in a unifying, rectangular trellis envelope of multiple patterns and densities. Made from lightweight steel frame and folding panels clad with Trespa™ slats, this “smart climate control envelope” serves as an adaptable perimeter of the building. It provides shading and variable levels of privacy as well as spatial enclosure of outdoor roof terrace and balconies.

Like an intricate lacework dress, the sheathing changes character and appearance at different times of the day and view angles, and serves as both filter and amplifier between the privacy of the house and the public streetscape. The trellis conceals a set of balconies, roof terraces and zoning setbacks in its pure rectangular shape, and the roof terrace is now an exterior room with a kitchen and dining.

Intensive Prototyping helped further detail the openable structure and create the “finger-like” transformation of the panels when they open. Working with Galcon Construction and their team was an invaluable part of this process.

Credits

Year: Completed 2018
Location: 512 Greenwich Street, New York, NY
Client: Private
Project Type: Manufacture and Construction of Adjustable Lattice Envelope
Size: 84' Tall, 19' Wide, Variable Depths
Design Team: Principal in charge: Winka Dubbeldam, Assoc. AIA | Project Leader: Justin Korhammer | Archi-Tectonics Team: Hanxing Zu, Sarah Laulan, Filomena Nigro, Avra Tomara, Royd Zhang, Zhe Wen, Kristina Kroell, Elena Sarigelinoglu, Hsiang Wei Chen, Adin Rimland, Boden Davies, Nariman Kiazand, Robin Zhang, Thiebaud Nell
Consultants: Structural Engineers: WSP GROUP | Mechanical Engineers: 2LS Consulting Engineering | General Contractor, Prototyping: Galcon Construction
Photography: Archi-Tectonics
Related Project: 512 GW TOWNHOUSE
EST NY US
GTM+1 NL DE
GTM+8 HZ CN
AA