project-single
HUB FOR THE NEW MUSEUM
Prev.: ENSCHEDE TOPOLOGICAL HOUSING
Next: STATEN ISLAND: SUSTAINABLE HOUSING
project-information
project-thumbnail-close
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next

The New Museum’s request for the HUB and Source Center design concept indicates their openness to art as communication and as ‘source’, manifested in every possible way. New media, as its role in the art world rapidly expands, crosses boundaries from real to virtual, from local to global. At once an experience and a frozen memory, it trespasses physical limitations and creates an anaesthetic space. The internet has enabled us with the power of digital information, it has led to the transitions from magazines to blog-azines, broadcast to pod-casts, and mail to E-mail, to name a few. Digitalization has also led to miniaturization; the term “gallery” can also refer to a dematerialized set of online thumbnails available on demand. This has become a contagious condition and one which has found its way into other media such as network television, music, gaming and now art and architecture.

Our proposal combines these aspects in a new triangle; internet, hub and lobby spaces will be real-time connected, an interface will create not only a strong social local network but immediately becomes part [link] of the international world wide web. An interactive feedback loop will communicate (via a ‘log-in’) different nationalities and peculiar knowledge about the Hub visitors without revealing identity [including online visitors]. New conversations will reveal more, a new social space is born. At the lobby one immediately is part of this new data landscape, as it constantly updates realtime.

The new display content platforms blur the limits of content-space from the rigid canvas-frame relationship to an inter-active landscape. A fluid ‘line’ of connected programs creates an in-formed space which is adaptable and light. A library, information desk, projection screen and digital monitors are integrated in the corian surface bands.

Credits

Year: Invited Competition 2007
Location: Bowery, NYC
Client: New Museum
Project Type: Interactive Hub
Size: 77,000 sq ft
Design Team: Principal in charge: Winka Dubbeldam, Assoc. AIA
Consultants: Motion Graphics: WSDIA
EST NY US
GTM+1 NL DE
AA