project-single
Filter projects
Index
Selected Projects
Selected Projects
Cities
Buildings
Spaces
Objects
Commercial
Residential
Master Planning
Culture | Theatres & Concert Halls
Offices
Retail
Hospitality
Museums & Galleries
Exhibitions
Educational
Sports & Wellness
(Town)houses
Lofts & Apartments
Furniture & Objects
Sustainability & Resilience
Smart Envelopes
Material Innovation
Branding & Identity
Healthy Living
Prototyping
Prefabrication
Pro-Bono
19
Curated works giving you the full breadth of our capabilities.
EST NY US
GTM+1 NL DE
GTM+8 HZ CN
NANJING INTERNATIONAL TENNIS CENTER
Prev.: QIANHAI MONUMENT AND MUSEUM
Next: ALTAVIEW HEALTHY LIVING
project-information
project-thumbnail-close
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next
Asset 3 fr-03



100% TENNIS
The focal point of our Nanjing Tennis Masterplan was focussed on reducing the building's footprint on the rather small plot. In order to preserve the Park, we created a group of tightly integrated building volumes, with the “Wave” building with stacked Tennis Courts at its heart. A highly evocative structure that unites all tennis activities within its characteristic sweep and incorporates the Main stadium at its midpoint, the Wave was inspired by the powerful and ethereal image of the breaking ocean surf – a fitting metaphor for the very fascination of tennis. An idea we call a 100% TENNIS.

80% GREEN LANDSCAPE
The connection to nature has largely been lost in the transition of the sport towards a broader, public appeal and a focus on athletic competition, but the most beloved tennis clubs are still those that retain the classic appeal of “playing in the outdoors”. We therefore focused on maximizing the landscaping, reducing our buildings footprint to a mere 20% allowing for 80% for an innovative eco-park/ outdoor court landscape, as well as public walkways, water features, shops and plazas. This strategy not only overcomes one of the challenges of traditional tennis center layouts - the high demand for horizontal surface area – it also creates the opportunity to resolve the conflicting demands of extended hardscapes and the Sponge City sustainability concept.

ECO LANDSCAPE
Our proposal is also focused on sustainability; and integrates the outdoor tennis courts in a natural Spongecity landscape that seamlessly integrates the surrounding riverside parks into the site and creates a gently undulating green horizon bracketed between two waterways, with view of downtown Nanjing in the distance. The raised landscape platform also allows for a single level, naturally ventilated parking overlooking the river. The Landscape absorbs and filters storm water and local vegetation is re-introduced to restore the natural biome.

Credits

Year: 2021
Location: Nanjing,China
Client: City of Nanjing
Project Type: Invited competition: Master Plan and Tennis Stadium and Training Center
Size: 32000m2 lands area, 64500 floor area
Design Team: Principal in charge: Winka Dubbeldam, Justin Korhammer | Archi-Tectonics Team: Bowen Qin, Max Boerman, Wouter Van den Heuvel
AA