project-single
Filter projects
Index
Selected Projects
Selected Projects
Cities
Buildings
Spaces
Objects
Commercial
Residential
Master Planning
Culture | Theatres & Concert Halls
Offices
Retail
Hospitality
Museums & Galleries
Exhibitions
Educational
Sports , Health & Wellness
(Town)houses
Lofts & Apartments
Furniture & Objects
Sustainability & Resilience
Smart Envelopes
Material Innovation
Branding & Identity
Healthy Living
Prototyping
Prefabrication
Pro-Bono
6
Curated works giving you the full breadth of our capabilities.
EST NY US
GTM+1 NL DE
GTM+8 HZ CN
A NEW DENTAL WELLNESS CONCEPT IN MANHATTAN ,NYC
Prev.: CHRISTINEROSE GALLERY
 
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next

For Pearl Dental, an innovative New York-based dental practice and laboratory, Archi-Tectonics designed a space focused on the synthesis of wellness and state-of-the-art dental technology. This peaceful, modern space in the heart of TriBeCa mirrors Pearl Dental’s ethos of minimalist dentistry, a new approach which minimizes intense interventions and emphasizes the latest technological advancements with 3D technology and biomaterials. While Pearl Dental occupies a suite in downtown Manhattan’s historic Woolworth Building, its elegant design communicates a strong contemporary aesthetic. We believe the future of dentistry involves not only innovation in dentistry, but even more in a relaxed environment and experience of receiving care.

The entry & lounge are open, anchored by a gently curved reception desk and leisurely placed curved seating elements, lined with warmly hued wood and grasscloth accents. Acoustic wood panelling incorporates a wardrobe, a water fountain, and indirect lighting. This space transitions seamlessly into individual treatment rooms, the operatories, through an indirectly lit passageway, allowing for private consultation to take place in a comfortable, intimate setting.

More than a dental practice, Pearl Dental’s holistic approach is expressed in Archi-Tectonics' concept for the treatment rooms is through the integration of technical aspects into colorful units that are suspended in the rooms and merge with natural materials, textures and soft indirect lighting of the space. Behind the grass cloth paneled wall one finds the offices, sterilization room, a room for personnel, and equipment spaces with 3D printing and x-ray machines. The treatment rooms each feature floating wall units in a wood and aqua matte lacquer finish and are connected to each other through blue glass strips placed at the facade, so sunlight can trickle through all spaces at once.

Credits

Year: 2023
Location: Manhattan, NYC
Client: Pearl Dental
Project Type: Dental Clinic and Wellness
Size: 3,000 SF
Design Team: Principal in Charge: Winka Dubbeldam, Begum Nar
Consultants: MEP Engineer: Landmark Facilities Group Inc. / Dental Supllier: M&S Dental Supply CO.
Photography: Federica Carlet
Architect of Record: DJ Associates Architect, PC
General Contractor: Cammeby’s International Ltd.

Publications

AA