project-single
Filter projects
Index
Selected Projects
Selected Projects
Cities
Buildings
Spaces
Objects
Commercial
Offices
Retail
Hospitality
Museums & Galleries
Exhibitions
Research & Education
Sports & Wellness
Residential Buildings
Houses
Lofts & Apartments
Furniture & Objects
Master Planning
Sustainability & Resilience
Smart Envelopes
Material Innovation
Branding & Identity
Healthy Living
Prototypes & Pre-Fab
Pro-Bono
18
Curated works giving you the full breadth of our capabilities.
EST NY US
GTM+1 NL DE
GTM+8 HZ CN
NORTH SALEM RESIDENCE + LANDSCAPE
Prev.: AEDES EXHIBIT 2019
Next: Ports 1961 Shanghai
project-information
project-thumbnail-close
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next
Asset 2 fr


Archi-Tectonics renovated the existing 4070 sq ft residence and created new sculptural fences throughout the property. Interior renovation included re-designing the bathrooms and the kitchen / dining area, creating airy relaxed spaces featuring natural materials and playful accents. The classic features of the house were expressed further by modern brass fixtures by Vola and brass light switches by Forbes and Lomax. The simple and elegant neutral stone surfaces are lit by luxurious glass light Fixtures by Articolo. Custom-made furniture pieces further balance the classic features of the house with the modern urban lifestyle of its owners.

LAND-ART
The gorgeous rolling hills of the landscape asked for a very special intervention. Knowing the creative client, it was clear that a regular fence around the pool and pond of the property would not work. The design team looked to use a natural material that was at the same time strong, sculptural and would not obstruct the spectacular views. The choice fell on Ipe hardwood, the design with uniform planks being held perfectly straight by a delicate steel connection at the bottom, expresses the rolling hills of the property even further. This creates a beautiful rhythm, with the wood elements moving up and down with the landscape. The fences frame the surrounding gardens, the pond, the pool, and the house beautifully, while still leaving the view unobstructed and transparent.

Credits

Year: Completed 2019
Location: North Salem, NY
Client: Private
Project Type: Interior Renovation and Exterior Sculptural Fences
Size: 4,000 sq ft
Design Team: Principal in charge: Winka Dubbeldam, Assoc. AIA | Archi-Tectonics Team: Boden Davies, Robin Zhang
Consultants: Structural Engineers: Old Structures Engineering PC | Contractors: Dutchman Contracting (GC), Arthur Kill Metalworks (Fence), Salem Fence Company
Photography: Federica Carlet
Architect of Record: Randall Collins Architect PC
AA