project-single
Filter projects
Index
Selected Projects
Selected Projects
Cities
Buildings
Spaces
Objects
Commercial
Residential
Master Planning
Culture | Theatres & Concert Halls
Offices
Retail
Hospitality
Museums & Galleries
Exhibitions
Educational
Sports & Wellness
(Town)houses
Lofts & Apartments
Furniture & Objects
Sustainability & Resilience
Smart Envelopes
Material Innovation
Branding & Identity
Healthy Living
Prototyping
Prefabrication
Pro-Bono
18
Curated works giving you the full breadth of our capabilities.
EST NY US
GTM+1 NL DE
GTM+8 HZ CN
AG 2022 EXHIBITION/VISITORS CENTER & PAVILIONS
Prev.: ASIAN GAMES 2022 FIELD HOCKEY STADIUM
Next: Kyle-Kath Gallery
project-information
project-thumbnail-close
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next



An Eco-Park that brings a 116-acre social landscape to the heart of a bustling skyscraper district.

Scroll all the way below the credits to view a selection of publications on this work!

CHALLENGE
Selected from a group of 5 international firms, Archi-Tectonics won this invited competition for the 2022 Asian Games in Hangzhou/ China. The project faced three major challenges. First, it had to transform a barren 1.6 kilometer site bisected by a major road into an active public landscape. Second, the design had to offer facilities tailor-made for the Games events that would remain useful after they ended, as well as an expansive fitness center an exhibition / visitors center. Third, it had to set the course for sustainable, ecologically conscious development in Hangzhou, one of China’s densest and fastest-growing cities.

INNOVATION
Archi-Tectonics incorporated 7 buildings into a recreational landscape that activates the entire site, supported by the exhibition / visitors center as well as a series of public facilities pavilions. All buildings throughout the site utilize a zero-earth landscape strategy: the entire design restores wetlands and transforms the previously flat site into a rolling hillscape. These interventions turn the site into a “Sponge City” that collects, filters, and reuses rainwater for water features, irrigation, plumbing, heating and cooling, and wetlands generation.

IMPACT
Rising from the landscape, the exhibition/visitors center brings indoor and outdoor sculpture gardens and exhibition spaces to the community, functioning simultaneously to and after the broadcasting of the Asian Games themselves. The park extends the activity of the streets into the landscape to add a much-needed green heart to the area, strengthen and diversify the ecology its entire context, and create a new center of public life in Hangzhou that will be used long after the Games end. Activities like nature walks, basketball and skateboarding, shopping, picnics, waterfront dining, community events, and more, are all supported by public facilities integrated into the formal language of this ecological destination.

Credits

Year: Competition won: 2018, Construction phase: 2020, Substantial completion: 2021
Location: Hangzhou, China
Client: Government: Gongshu District City Village Reconstruction Department
Project Type: Exhibition/visitor center and park facilities for the 2022 Asian Games events and beyond
Size: 18,000 m2 (194,000 ft2)
Design Team: Principal in charge: Winka Dubbeldam, Assoc. AIA | Project Leader: Justin Korhammer | Main Designers: Paul Starosta, Max Boerman | Archi-Tectonics Team: Dongliang Li, Maud Fonteyne, Soyeon Cha, Boden Davies, Alex Bahr, Dan Rothbart, Bowen Qin
Consultants:
Structural Engineers: Thornton Tomasetti
Transport Planning: Mobility in Chain, Italy
Mechanical Engineers: Ryan Soames Engineering
Collaborators: !melk Landscape Design | UAD Research group, Hangzhou, China
AA