project-single
Filter projects
Index
Selected Projects
Selected Projects
Cities
Buildings
Spaces
Objects
Commercial
Residential
Master Planning
Culture | Theatres & Concert Halls
Offices
Retail
Hospitality
Museums & Galleries
Exhibitions
Educational
Sports , Health & Wellness
(Town)houses
Lofts & Apartments
Furniture & Objects
Sustainability & Resilience
Smart Envelopes
Material Innovation
Branding & Identity
Healthy Living
Prototyping
Prefabrication
Pro-Bono
6
Curated works giving you the full breadth of our capabilities.
EST NY US
GTM+1 NL DE
GTM+8 HZ CN
PASSIVE SOLAR HOUSE
Prev.: LONDON SOLAR HOUSE
Next: FOREST HILLS RESIDENCE
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next



























A Townhouse with a Climate Skin that achieves 45% annual energy savings

Scroll all the way below the credits to view a selection of publications on this work!

CHALLENGE
The goal of this conversion of a former industrially zoned building into this spacious 8 story residential townhouse in SoHo rethought how a building could actively contribute to a more sustainable urban realm.

INNOVATION
By adding a large extension onto an existing building with a modest footprint of 19 x 40 feet, we converted the building into an 8-story townhouse for 1 family, wrapped by a spacious lattice envelope functioning as a climate skin, a third ‘building’ that also encloses the balconies at the front facade and the terraces created by the NYC required setbacks.

A glass elevator and black steel stairs connect the 8 floors with connective voids that allow for a fluid living environment. The highly recognizable climate envelope, whose spatial and performative properties serve as an adaptable perimeter of the building, is made from a lightweight steel frame and folding Tesla slats. This skin can be opened and closed with ease to moderate heating and cooling effects and adds new exterior spaces in different, variable conditions.

IMPACT
The innovative folding envelope not only enlarges the building envelope, it also modulates exposure to passively regulate internal temperatures, resulting in a total annual energy savings of up to 45%. The up-cycling of wood beams taken out to created double height spaces into window sills and bookcases, and exposing of existing structures re-creates the building's illustrious past. The extensions multiple skylights allow for natural daylight & ventilation further reducing energy costs.

Credits

Year: Completed 2020
Location: Soho, NYC
Client: Private
Project Type: 8-story residential, single-family
Size: 5,200 ft2 (480 m2), 215 ft2 balconies (20 m2), 465 ft2 decks (45 m2)
Design Team: Principal in charge: Winka Dubbeldam, Assoc. AIA | Project Leaders: Justin Korhammer, Hanxing Zu | Team: Boden Davies, Avra Tomara, Hsiang Wei
Consultants: Structural Engineers: Cantor & Seinuk Engineers, PC | Mechanical Engineers: 2LS Consulting Engineering | General Contractor: Galcon Construction
Photography: Federica Carlet I Evan Joseph
Architect of Record: Randall Collins, Architect
Videography: Surface Magazine, Douglas Elliman
AA